„Dragobetele sărută fetele”!

„Dragobetele sărută fetele”!

În jurul focurilor aprinse pe dealuri, fetele şi băieţii discutau vrute şi nevrute, însă, cel mai adesea, se spuneau glume (jâtii) cu substrat erotic sau se făceau hore. Fetele, cum simţeau apropierea prânzului, începeau să coboare în fugă spre sat, această goană fiind numită „zburătorit”. Conform obiceiului, fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci fata se lăsa prinsă şi avea loc o îmbrăţişare, urmată de o sărutare mai lungă în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica, în fapt, logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile; de multe ori, astfel de logodne în joacă prefaţau logodnele şi căsătoriile adevărate.

Era “o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari, ba chiar şi pentru bărbaţii şi femeile tinere”. Dimineaţa devreme, tineretul se îmbrăca în haine de sărbătoare şi, dacă vremea era urâtă, se strângeau în cete pe la casele unora dintre ei; dacă vremea era frumoasă, mergeau mai ales pe dealuri, băieţii adunând lemne pentru foc, iar fetele culegând urzici şi flori de primăvară. Florile erau apoi folosite în descântecele de dragoste; Se stia că iubirea va ţine tot anul, dacă îndrăgostiţii se întâlnesc în această zi.

Se intampla in fiecare an în preajma Zilelor Babei Dochia şi a echinocţiului de primăvară, adica cel mai adesea pe 24 februarie si era sărbătoarea numita Dragobete sau Drăgostiţele ori Sântion de Primăvară, zi care era considerata una dintre cele mai bune din tot anul pentru făcut de ursit sau de dragoste. O zi plina de mister si misticism.

O zi plina de dragoste va dorim!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email