JUNII BRASOVULUI, o frumoasa traditie

Parada “Junii Brașovului” este unul dintre cele mai cunoscute evenimente care au loc anual în Brașov.
Acest spectacol, care are loc în prima duminică după Paștele Ortodox, denumită și Duminica Tomei, atrage mulți turiști, iar pentru brașoveni este un eveniment de suflet pe care nu îl rateaza.
Este un obicei străvechi moștenit de la primii locuitori ai orașului Brașov, care s-au stabilit pe pământul unde acum se află cartierul Șchei Brașov, încă din secolul al XIV-lea. Deși prima atestare documentară a acestei tradiții este din 1728, într-una din cărțile arhivei Primei Școli Românești din Șchei, sunt istorici care susțin că obiceiul are origini mult mai vechi, încă de pe vremea dacilor.
La origini, sărbătoarea Junilor semnifica reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Este o tradiție inspirată, într-adevăr, de la daci, având pretextul unui ritual străvechi de slăvire a soarelui, la începutul primăverii, când natura renaște.
Modul de organizare a tinerilor în instituţia „juniei” se regăseşte în mai toate satele din Transilvania, organizaţi în cete de feciori.
Particularitatea Junilor din Şcheii Braşovului este pornită, la origini, din necesitatea de a se organiza în cete menite să apere proprietăţile împotriva hoţilor, având în vedere că, odinioară, cetatea Braşovului era un centru comercial, iar odată cu lăsarea întunericului, porţile cetăţii se închideau, fiind scoşi afară toţi străinii, aceştia aciuindu-se pe timpul nopţii în jurul cetăţii şi jefuind, de multe ori, gospodăriile locuitorilor, iar pe de altă parte, reprezentau şi apărau comunitatea de români.
 
Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei.
Grupul „junilor” cuprindea toți acei bărbați necăsătoriți, cu vârste cuprinse între 17 și 46 de ani.
Pentru a intra în categoria juniei, bărbații treceau printr-o perioadă de inițiere care avea loc, de obicei în locuri retrase, departe de așezări dar și de privirile femeilor. Aici, tinerii îndurau diferite chinuri, printre care foamete, alergare, călărit, lupte, cățărat pe stânci, antrenament cu buzduganul și alte arme. Conform ritualului junilor brașoveni, aceștia erau supuși la astfel de probe la Pietrele lui Solomon, un loc ideal pentru inițiere militară.
Junii brașoveni sunt, la rândul lor, împărțiți în 7 grupe, având fiecare câte un conducător (denumit vătaf). Grupele de juni au următoarele denumiri:
• Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”)
• Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni
• Junii Curcani: compania s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877
•Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924
•Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851
•Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului
•Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei
Fiecare grupă are o vestimentație specifică dar și un steag dedicat.
În fiecare an, parada se desfășoară pe parcursul unei zile întregi, începând de dimineață, la ora 10:00.
Printre activitățile desfășurate sunt: hora feciorilor, îngroparea vătafului, parada junilor însoțită de fanfară, mersul înspre Piața Unirii și Pietrele lui Solomon, aruncarea buzduganului și alte jocuri specifice.
O sa va povestesc mai multe despre Cetele Junilor, traditiile păstrate de aceștia, si despre parada din Duminica Tomei, în zilele urmatoare.
 
Daca vizitati Brasovul in acest eeekend, neaparat sa treceti pe lista si acest eveniment, sau sa luati in calcul o vizita la Brasov anul urmator in Duminica Tomei.
Va asteptam cu drag!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email