“Ziua de călălri” sau “Coborârea junilor în cetate”.

Mâine este prima duminică dupa Paste, Duminica Tomii. In Brasov este cunoscută această zi sub numele de “Ziua de călălri” sau “Coborârea junilor în cetate”.
❓Ce se întâmplă in această zi? ❓
✅ Cei 210 juni, îmbrăcați în costumele populare specifice celor 7 cete din care fac parte, călare pe cai gătiți de sarbatoare cu canafi, vor coborî din Schei in Piața Unirii aflată in centrul istoric al Brasovului, unde vor ura traditionalul “Hristos a Înviat”.
✅ Fiecare ceata coboară din Schei si Brasovul Vechi pe alt traseu, reprezentativ pentru zona în care iși are nucleul gruparea de juni.
✅ Parada incepe la ora 11.00 pe traseul: C. Brancoveanu – George Baritiu – Muresenilor – b-dul Eroilor – Strada Republicii – Piata Sfatului
✅ Junii vor juca hora traditionala, o hora neînchisă care se joacă inspre stânga si la care participantii la parada sunt invitati sa se prinda.
✅ Junii impreuna cu participantii la parada vor urca inapoi in Schei pana sus la Pietrele lui Solomon, unde se va sta la o masa campeneasca, pentru o petrecere unde se va canta si se va juca.
✅ Junii vor sta la cele 7 mese traditionale aflate la Pietrele lui Solomon, cate una pentru fiecare ceata, iar pentru participanti se amplaseaza o masa de 60 de metri si 140 de locuri, la care pot consuma produse aduse de acasa sau achizitionate de la comerciantii care vor fi in zona.
✅ în cadrul acestui eveniment, in Piata Sfatului sunt organizate doua targuri: Festivalul de arta traditionala si mestesuguri si Festivalul producatorilor brasoveni.
✅ tot in Piata Sfatului, dupa trecerea si prezentarea junilor, va fi un concert de muzica populara cu Tudor Furdui Iancu, Sava Negreanu Brudașcu, Aurel Tămas
✅ pentru a marca acest moment important, literele de pe Tâmpa vor fi iluminate in culorile tricolorului.
📣 Participantii sunt incurajati sa poarte costume sau insemne traditionale pentru a simti si mai bine apartanenta la comunitate si pentru a onora traditiile romanesti.
Este un eveniment unic in Romania, foarte frumos, si va sfatuiesc sa traiti aceasta experienta macar o data!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email